Hem creat aquesta Xerrada-taller perquè tot i que, òbviament els agents principals implicats en la convivència i la inclusió escolar són els professionals, des de BG educació volem reivindicar el paper de la família i principalment dels propis companys. La nostra experiència ens mostra com el coneixement i la implicació dels alumnes en el respecte i l’acceptació de la diversitat dins l’aula genera un major desenvolupament de les competències personals, socials i emocionals de tot el grup. D’aquesta manera el clima de convivència garanteix una escolaritat saludable i facilita l’aprenentatge.
De manera més concreta destaquem que en aquesta Xerrada-taller els alumnes aprenen:
- Concepte de diversitat
- Responsabilitat envers les persones amb dificultats
- Coneixement bàsic de les dificultats del seu company (ex: Què és la sd de down, els Trastorns de l’espectre autista…)
- Principis bàsics de la inclusió escolar i pautes concretes sobre com fomentar l’autonomia i ajudar-los a nivell acadèmic
- Pautes concretes sobre com interaccionar a nivell social
- Desenvolupament d’habilitats emocionals pròpies com l’empatia, l’autoestima o el treball cooperatiu entre altres.
El treball de valors amb els propis nens i adolescents és un tret essencial en la nostra filosofia, per això destaquem aquesta xerrada com una manera directa de treballar-los dins el context escolar amb els seus iguals. Durant el taller fem servir imatges i vídeos molt il·lustratius i dinàmiques vivencials que permeten els alumnes experimentar i entendre els conceptes treballats i la seva generalització a altres contextos de la seva vida.