Les desigualtats de gènere provoquen múltiples discriminacions i situacions de violència, però no són patrimoni exclusiu de l’adultesa. Els estereotips i mandats de gènere comencen a operar des de la infància més primerenca, generant autoconceptes molt diferenciats segons el gènere inculcat. L’objectiu de BG Educació és, per tant, fer conscient a l’alumnat de l’origen d’aquestes desigualtats i quines actituds i estratègies poden desenvolupar per a promoure relacions saludables i horitzontals.
Els continguts que treballarem amb l’alumnat són:
- Autoconeixement, autoconcepte, prejudicis cap a nosaltres mateixos i cap als altres
- Estereotips de gènere. Què són i com operen al nostre dia a dia
- Importància dels conceptes d’autoestima i assertivitat
- Diferències entre els conceptes privilegi i opressió, i com es relacionen amb el sistema sexe-gènere
- Valors i conductes que fomenten els vincles saludables als grups d’iguals i que eviten situacions de discriminació.
- Proposta de debat sobre com afecta la desigualtat de gènere dins de la comunitat educativa, quotidianament: quines dinàmiques es provoquen? I quines emocions generen aquestes dinàmiques?
Es pretén crear un espai obert a compartir opinions i experiències, pel que la metodologia utilitzada és participativa, a través del diàleg i basada en l’aprenentatge significatiu. Per tant, l’eina principal seran les dinàmiques grupals, que permetin reflexions col·lectives. Es tindrà especial cura en què la participació de nois i noies és equitativa, com a primera mesura d’igualtat exemplificadora.